Lukk
Foto: jondpatton/iStock

Fyrtårnet Jesus

Alt for mange av oss knytter trofasthet til rutiner og tradisjoner.

Mange vil huske The Heritage Singers, en sanggruppe som hadde sin storhetstid i Adventistkirken på 80-tallet. En av klassikerne handlet om et fyrtårn som så ut til ikke å være i bruk lenge. Tidene hadde forandret seg, skipene seilte ikke i det farvannet lengre. Hva var poenget med det fyrtårnet? Sangen forteller om at folk ville rive det gamle fyrtårnet. Det var ikke bruk for det lenger. Men på en mørk og stormfull natt så mannskapet på et skip dette fyrtårnet like før skipet ville gå på grunn. Takket være fyret ble skipet «Reddet».

Jesus er fyrtårnet, sier sangen, og han redder fremdeles liv. Han viser veien til evig liv og fører oss bort fra farene vi står ovenfor.

Før påske deltok jeg på arrangementet, «Reddet». «Reddet» er en helg organisert av unge voksne for unge voksne, under SABUs paraply. Takk til alle som bidro til å lage en inspirerende og svært relevant helg.

Bjørn Ottesen, som var hovedtaleren på «Reddet», snakket om samfunnet i det 21. århundre og hvordan menigheten kan være relevant og effektiv i nye tider. Bjørn er nordmann og har vært unionsleder i både Sverige og Danmark. Nå er han professor ved Newbold College og har forsket på generasjonen som kalles «millennials», de som er født mellom cirka 1981 og 2000. Å forstå denne generasjon er helt nødvendig hvis vi skal vokse som et kirkefelleskap.

Bjørn delte mye interessent, men noe av det jeg merket meg, var en beskrivelse av en generasjon som er stadig mer åpen for åndelighet. Mange i den generasjonen har ikke tillit til organisert religion, men har en økende interesse i det åndelige. Disse begrepene, «religiøs» og «åndelig» ble forklart på «Reddet». Mange unge oppfatter religion som noe som er preget av formalisme, regler og dogmer. Åndelighet, derimot er noe mer diffust, men har å gjøre med å være et godt menneske overfor andre mennesker og verden rundt oss.

Poenget kom tydelig fram da Bjørn tok oss til Bibelen og viste at Gud ikke «religiøs», men «åndelig», hvis vi tar utgangspunkt i hvordan mange definerer åndelighet i dag. Som mange av nåtidens mennesker, er Gud heller ikke interessert i formalisme, men det som er i hjertet og er til nytte for mennesker og verden.

Profeten Jesaja ga dette budskapet fra Gud: «Kom ikke lenger med unyttige gaver! Jeg avskyr offerrøyken. Nymåne og sabbat, kunngjøring av høytider – jeg tåler ikke falskhet og fest. Jeg hater nymånedagene og festene deres. De er en byrde jeg er trett av å bære. Når dere løfter hendene, lukker jeg øynene for dere. Hvor mye dere enn ber, hører jeg ikke. Hendene deres er fulle av blod. Vask dere, gjør dere rene! Få de onde gjerningene bort fra mine øyne, hold opp med å gjøre ondt, lær å gjøre godt! Søk det som er rett, hjelp den undertrykte, vær forsvarer for farløse, før enkers sak!» (Jesaja 1,13-17).

På forsiden av Adventnytt står det tre ord. Verdier vi ønsker skal kjennetegne vårt felleskap. Disse verdiordene har vi sammen bestemt oss for ved vår generalforsamling.

Trofasthet er det første. Alt for mange av oss knytter trofasthet til rutiner og tradisjoner, en formalisme som har utviklet seg i Adventistkirken over tid. Men trofasthet handler om hjertet! Hvordan skal vi vente på Jesus gjenkomst? Jo, vi skal gi mat til de sultne, vann til de tørste, se til de syke, gi klær til de som er nakne, besøke de som er i fengsel og ønske velkommen de som er fremmed (Matteus 25,35.36).

Jesus er fortsatt lys og redning i dag, fordi Jesus elsker mennesker og ga sitt liv i tjeneste for oss. Når vi gjør det samme for andre, er vi trofaste mot Jesus og vårt kall som adventister til å vise frem sannheten om Gud til mennesker som er «tapt til sjøs». Som sangen sier, «The light that shines in darkness now will safely lead us home.» La oss se på Jesus i alle situasjoner. Han er fortsatt redningsmannen som kan sørge for at vi alle blir reddet.