Lukk
Foto: Motortion/iStock

Ødeleggende kroppspress

Bildene av de perfekte kroppene er en løgn. Den løgnen er skadelig for mange.

Kroppspresset mange barn og unge opplever, er ødeleggende. I mange år har vi vært oppmerksomme på hvordan bilder av retusjerte mennesker skaper et falskt bilde av hva som er en normal kropp, og særlig jenter blir forledet til å jakte på en «perfekt kropp».

Studenter ved Markedshøyskolen i Oslo leverte i 2013 en bacheloroppgave i markedsføring, der de undersøkte hvordan unge jenter ble påvirket av reklamebilder en butikk-kjede brukte for å selge sin kolleksjon bikinier.

I oppgaven påpeker elevene at «Jenter blir objektivert og sammenligner seg selv mer opp mot kropp og utseende enn personlighet og prestasjoner.» Bacheloroppgave i markedsføring Unge jenters påvirkning av retusjert reklame, Markedshøyskolen, 2013, s. 6. Det er selvsagt ødeleggende når unge jenter vektlegger utsende tyngre enn både personlighet og prestasjoner når deres selvbilde formes.

Samfunnet har gjennom mange forskjellige kanaler påvirket mange jenter til å tro på et kroppsideal det er umulig å oppnå. «Skjønnhetsidealet blir formet av den visuelle kommunikasjonen, som viser publikum retusjerte bilder av modeller og et helseskadelig ideal» Unge jenters påvirkning av retusjert reklame, s. 40.

I reklamebransjen finnes det mange mennesker som kan justere fotografier på måter de fleste av oss ikke aner er mulig. De glatter ut rynker, gjør lårene smalere og puppene større. I gamle dager sa vi at et bilde ikke lyver. Den setningen kan vi bare glemme. Mange av dagens reklamebilder lyver så nesten alle tror det er sant. Problemet blir stort fordi de fleste jenter ikke klarer å skille de retusjerte bildene fra virkeligheten.

Mange jenter tror fotomodellene faktisk ser ut slik de fremstår på bildene. Feil. Når vi får se bilder av modellene, er det etter timevis med sminke og deretter mange timer med retusjering. Bildene av de perfekte kroppene er en løgn. Den løgnen er skadelig for mange. Særlig jenter.

Men den skadelige kroppsfikseringen blir ikke bare presset på oss gjennom digre reklameplakater. Mange av de såkalte livsstilsbloggerne bidrar kraftig til det økende kroppspresset. De gir inntrykk av å fortelle om sine liv, men mange av de liv bloggerne forteller om, er både regisserte og redigerte. Unge lesere tenker ikke så nøye over hvordan de vandrende reklameplakatene mange av bloggerne i virkeligheten er, viser fram en kunstig virkelighet.

I mars gikk bloggeren Kristin Gjelsvik rett i strupen på Sophie Elise Isachsen, en annen blogger med stor påvirkningskraft, og kritiserte henne for hvordan hun retter på kroppen.

– Nå er jeg lei. Jeg er lei av deg, Sophie Elise, som har fått lov til å fable rundt om dine komplekser i så mange år uten at dette har blitt slått hardere ned på, sa Gjelsvik i en video hun la ut.

Det er viktig at vi ikke avfeier denne utblåsningen som et resultat av kamp om å få oppmerksomhet for to av Norges største bloggere. Vi må hjelpe barn og unge til å forstå hva som foregår bak kulissene i de bedriftene disse såkalte «influencerne» eier. De er påvirkere med stor påvirkningskraft. Unge mennesker trenger en motvekt til å balansere det de leser på slike blogger. Aller helst burde de unge hjelpes til å slutte med å la seg påvirke av urealistiske idealer.

Alle mennesker er skapt i Guds bilde. Alle mennesker har stor verdi uansett hvordan de ser ut. Salme 139 minner om at vi bør være takknemlige for den fantastiske måten vi er skapt på. «Jeg takker deg for at jeg er så underfullt laget. Underfulle er dine verk, det vet jeg godt» (Sal 139,14).

Vi er underfullt laget enten vi er høye eller lave, tykke eller tynne. Selvsagt skal vi ta vare på kroppen så godt vi kan. Adventister har i generasjoner sitert 1 Korinterbrev 6,19 for å motivere til å ta godt vare på helsa og kroppen: «Vet dere ikke at kroppen deres er et tempel for Den hellige ånd som bor i dere, og som er fra Gud? Dere tilhører ikke lenger dere selv.» Men Paulus er ikke opptatt av at vi skal utvikle perfekte kropper. Han vil at vi skal bruke kroppen til Guds ære. Det er tydelig i verset som følger: «Dere er kjøpt, og prisen betalt. Bruk da kroppen til Guds ære!» (1 Kor 6,20).

Vi lever i en verden som på svært mange måter er preget av synd. Det påvirker både kropp og sinn. Og selv om vi forsøker å leve sunt, er det et faktum at kroppen gradvis forfaller med årene. Gjennom hele livet er det viktig at vi har en sunn innstilling til kroppen. Apostelen Paulus advarer mot å bli for opptatt av kroppen og det jordiske:

«Men vi har vår borgerrett i himmelen, og derfra venter vi frelseren, Herren Jesus Kristus. Han skal forvandle vår skrøpelige kropp og gjøre den lik den kroppen han selv har i herligheten. For han har makt til å underlegge seg alt» (Fil 3,20–21).

Mens vi venter på den forvandlingen, må vi være takknemlige for kroppen og ikke bidra til usunne forventninger og urealistiske kroppsideal.